Lithium batterijen

  • Geplaatst op
Lithium batterijen

Waarom zit de stof lithium in bepaalde batterijen en wat is hiervan het nut?
Wij leggen het u graag uit zodat u de juiste keuze kunt maken.
Tevens vindt u hier de verwijzingen naar de desbetreffende categorieën zodat u de juiste lithium batterijen direct kunt kopen.

In dit artikel besteden we aandacht aan lithium batterijen , er zijn veel verschillende soorten en maten die we graag onder de aandacht brengen zodat u de juiste keuze kunt maken wanneer u een soort lithium batterij dient aan te schaffen.

Lithium , een stof die we steeds vaker tegenkomen in batterijen , de zogenaamde lithium batterijen. Maar wat is het nu , en waarom wordt deze stof gebruikt in batterijen?

De stof lithium wordt aan batterijen toegevoegd omdat door de toevoeging de batterijen langer meegaan dan alkaline , veel langer zelfs! Daar staat wel tegenover dat lithium batterijen duurder zijn. De vraag naar de stof neemt alleen maar toe , (denk aan de accu's voor elektrische auto's en fietsen) , waardoor de prijs in de toekomst nog wel eens veel hoger kan gaan liggen. De meest gebruikte vormen voor normale batterijen zijn de standaard lithium batterijen welke niet oplaadbaar zijn en de lithium-ion accu's welke wel oplaadbaar zijn.

 

Standaard lithium batterijen

De standaard , niet oplaadbare lithium batterijen worden onderverdeeld in een aantal soorten.

De spanning van deze batterijen loopt uiteen , de AA en de AAA leveren net als de alkaline meestal 1,5V maar er zijn uitzonderingen , voor bepaalde toepassingen zijn er ook AA lithium batterijen met een spanning van 3,6 volt. Ook de spanning van de 9V is gelijk aan de alkaline varianten. Toch kunnen er niet altijd lithium batterijen gebruikt worden waar normaal alkaline wordt toegepast. Raadpleeg hiervoor altijd eerst de fabrikant van uw product. Als de verkeerde batterij wordt toegepast riskeert u in het uiterste geval dat uw apparaat defect raakt en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. De lithium knoopcellen voor eenmalig gebruik leveren 3V en de security batterijen zijn er in meerdere spanningen. Bij deze speciale lithium batterijen kunt u bijvoorbeeld denken aan de veel gebruikte CR123A en CR2 batterij welke zeer veel worden toegepast in sensoren.

 

Oplaadbare lithium batterijen

Oplaadbare lithium batterijen zijn er in veel soorten , uiteraard die voor de elektrische fietsen en auto's maar er zijn voor deze nog veel meer toepassingen waarvan wij er vele verkopen. Het zijn altijd lithium batterijen voor specifieke toepassingen. De meest voorkomende zijn:

De types die wij verkopen en over het algemeen in batterijwinkels worden verkocht zijn Li-ion varianten , de LIR2450 is een 3,6V knoopcel voor bepaalde types thermostaten , de 18650 worden steeds meer toegepast , vooral in E-sigaretten , zaklampen , deurbellen maar in de nabije toekomst kun je ze echt overal in tegenkomen vanwege hun grote lading. Op de pagina van de 18650 lithium batterijen kunt u zien dat ook daarin weer onderscheid in zit , er zijn de unprotected varianten , de zogenaamde flat top , en de protected met veligheidscircuit , de zogenaamde button top. Door toepassing van het veiligheids circuit in deze lithium batterijen zijn deze langer , terwijl er toch dezelfde code aan meegegeven wordt , tevens zijn ze leverbaar in vele verschillende capaciteiten.

De accu's voor digitale camera's zijn eenieder wel bekend. Daar waar deze vroeger vaak op AA batterijen werkten zijn deze inmiddels allang vervangen door lithium batterijen , er zijn ontzettend veel verschillende uitvoeringen dus het is van belang altijd het nummer van de batterij of van de camera te weten alvorens u een nieuwe koopt.

De 14500 batterij is een oplaadbare lithium batterij met dezelfde maat als de AA batterij maar dan met een spanning van 3,7 volt , dus alleen toepasbaar voor speciale apparaten die op deze spanning werken.

De RCR123a lithium batterij is de oplaadbare variant voor de CR123a batterij.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »