Lithium batterijen

  • Geplaatst op
Lithium batterijen

Lithium batterijen, wat zijn dit en welke soorten zijn er? In dit artikel besteden we aandacht aan de diverse lithium batterijen. Er zijn veel verschillende soorten en maten die we graag onder de aandacht brengen zodat u de juiste keuze kunt maken wanneer u een lithium batterij dient aan te schaffen. Lithium is een stof die we steeds vaker tegenkomen in batterijen, vandaar dat de batterijen 'lithium batterijen' worden genoemd. Maar wat is het nu en waarom wordt deze stof gebruikt in batterijen?

 

Lithium batterij

De stof lithium wordt aan batterijen toegevoegd omdat door de toevoeging de batterijen langer meegaan dan de alkaline batterijen, veel langer zelfs! Daar staat wel tegenover dat de lithium batterij wat duurder is dan de alkaline variant. De vraag naar de stof neemt alleen maar toe voor bijvoorbeeld apparaten zoals accu's voor elektrische auto's en fietsen, deze worden steeds populairder. Om deze reden kan de prijs in de toekomst nog wel eens hoger gaan liggen. De meest gebruikte vormen voor normale batterijen zijn de standaard lithium batterijen welke niet oplaadbaar zijn en de lithium-ion accu's welke wel oplaadbaar zijn.

 

Standaard lithium batterijen

De standaard, niet oplaadbare lithium batterijen worden onderverdeeld in een aantal soorten:

De spanning van deze batterijen loopt uiteen, de AA en de AAA lithium batterijen leveren net als de alkaline meestal 1,5V maar er zijn uitzonderingen. Voor bepaalde toepassingen zijn er ook AA lithium batterijen met een spanning van 3,6 volt. Ook de spanning van de 9V is gelijk aan de alkaline varianten. Toch kunnen er niet altijd lithium batterijen gebruikt worden waar normaal alkaline wordt toegepast. Raadpleeg hiervoor altijd eerst de fabrikant van uw product. Als de verkeerde batterij wordt toegepast riskeert u in het uiterste geval dat uw apparaat defect raakt en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. De lithium knoopcellen voor eenmalig gebruik leveren 3V en de security batterijen zijn er in meerdere spanningen. Bij deze speciale lithium batterijen kunt u bijvoorbeeld denken aan de veel gebruikte CR123A en CR2 batterij welke zeer veel worden toegepast in sensoren.

 

Oplaadbare lithium batterijen

Oplaadbare lithium batterijen zijn er in veel soorten, uiteraard die voor de elektrische fietsen en auto's maar er zijn voor deze nog veel meer toepassingen zoals zaklampen en e-sigaretten. Het zijn altijd lithium batterijen voor specifieke toepassingen. De meest voorkomende zijn:

De types die wij verkopen en over het algemeen in batterijwinkels worden verkocht zijn Li-ion varianten. De LIR2450 is een 3,6V knoopcel voor bepaalde types thermostaten en de 18650 worden steeds meer toegepast, vooral in E-sigaretten, zaklampen, deurbellen maar in de nabije toekomst kun je ze echt overal in tegenkomen vanwege hun grote lading. Op de pagina van de 18650 lithium batterijen kunt u zien dat ook daarin weer onderscheid in zit. Er zijn de unprotected varianten, de zogenaamde flat top en de protected met veiligheidscircuit, de zogenaamde button top. Door toepassing van het veiligheidscircuit in deze lithium batterijen zijn deze langer, terwijl er toch dezelfde code aan meegegeven wordt, tevens zijn ze leverbaar in vele verschillende capaciteiten.

 

De accu's voor digitale camera's zijn eenieder wel bekend. Daar waar deze vroeger vaak op AA batterijen werkten zijn deze inmiddels allang vervangen door lithium batterijen, er zijn ontzettend veel verschillende uitvoeringen dus het is van belang altijd het nummer van de batterij of van de camera te weten alvorens u een nieuwe koopt. De 14500 batterij is een oplaadbare lithium batterij met dezelfde maat als de AA batterij maar dan met een spanning van 3,7 volt, dus alleen toepasbaar voor speciale apparaten die op deze spanning werken. De RCR123a lithium batterij is de oplaadbare variant voor de CR123a batterij.

 

Uiteraard hebben wij voor al deze oplaadbare lithium batterijen de bijbehorende oplader in ons assortiment. Deze oplader dient u uiteraard ook aan te schaffen wanneer u voor een oplaadbare lithium batterij gaat. Wanneer deze leeg is kunt u deze opladen. Oplaadbare lithium batterijen kunt u enorm veel keren opladen voordat deze daadwerkelijk leeg zijn en u ze dus niet meer kunt gebruiken. 

 

Lithium batterij kopen? Batterijenstunter.be voor al uw lithium batterijen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »