De beschikking hebben over een gatenzaag kan in de praktijk in heel veel verschillende gevallen ontzettend handig en belangrijk zijn. Voor een dergelijk gereedschap geldt dan ook dat ze kan worden gebruikt voor het maken van gaten voor zowel inbouwspots als voor bijvoorbeeld de zogenaamde inbouwdozen. Wanneer u over wenst te gaan tot het aankopen van één van de verschillende gatenzagen op de markt is het in ieder geval zeer belangrijk om met een aantal verschillende zaken rekening te houden. Denk wat dit betreft niet uitsluitend aan het type gatenzaag, maar ook aan bijvoorbeeld de adapter waar u gebruik van wenst te maken en natuurlijk de centreerboren. Wilt u hier graag meer over te weten komen of wilt u graag overgaan tot het aankopen van een gatzaag? Dan bent u daarvoor in beide gevallen hier bij Batterijenstunter.be aan het juiste adres.

Wat moet u allemaal weten over de gatenzaag?

Zoals de naam van de gatenzaag reeds laat vermoeden is het met behulp van dit gereedschap mogelijk om zeer eenvoudig (grote) gaten te maken in de vorm van een cirkel. Voor een gatzaag geldt dat deze gebruikt kan worden in tal van verschillende soorten materialen. Denk hierbij concreet aan materialen als:

 • Hout;
 • Metaal;
 • Tegels;
 • Zachte steensoorten.

Bovendien is het in de praktijk tevens mogelijk om met behulp van dit type gereedschap gaten te zagen in kunststof. Eén van de vaakst gebruikte toepassingen van gatenzagen is dan ook het maken van gaten die als doel hebben om bijvoorbeeld inbouwspots of inbouwdozen te realiseren. Voordat u aan de slag kunt gaan met een gatzaag dient u er wel rekening mee te houden dat u moet beschikken over een boormachine en over een passende houder. Dat spreekt echter voor zich.

Wat is een gatenboor precies?

Wanneer u informatie opzoekt over een gatenzaag is de kans ontzettend groot dat u ook in aanraking zal komen met de termen gatenboor en klokboor. Voor deze benamingen geldt dat ze in de praktijk tevens vrij vaak worden gebruikt als aanduiding voor de gatenzaag. Het uiteindelijke gereedschap dat in al deze gevallen wordt bedoeld is dus echter altijd hetzelfde.

Wanneer maakt u gebruik van dit type gereedschap?

Zeer belangrijk om te weten is uiteraard wanneer het nu precies interessant kan zijn om gebruik te maken van een gatenzaag. Voor een gatzaag geldt in de praktijk dat deze wordt gebruikt wanneer een gat boren met een normale boor niet lukt. In verschillende situaties is het een vereiste om een grotere diameter te boren dan met een standaard type boor tot de mogelijkheden zou behoren. In dat geval bieden gatenzagen uiteraard de perfecte oplossing. Hiervoor geldt immers dat ze verkrijgbaar zijn in tal van sterk uiteenlopende, stevige diameters oplopend tot zomaar even 210 millimeter. Dient u binnenkort voor één of meerdere projecten grote(re) gaten te boren? Dan zal u tot de conclusie komen dat de keuze voor het gebruik van een gatzaag al snel kan worden gemaakt.

Keuze uit verschillende soorten gatenzagen

Wanneer u over wenst te gaan tot het aankopen van een gatenzaag is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen verschillende soorten exemplaren. Wanneer u even een duik neemt in ons assortiment wordt dan ook meteen duidelijk dat er sprake is van onder meer de hieronder terug te vinden exemplaren:

 1. Bi-metaal gatenzagen;
 2. TCT gatenzagen.

Twee van de drie gatenzagen die in ons aanbod zijn terug te vinden zijn bi-metaal gatenzagen. Hierbij wordt er tevens een onderscheid gemaakt tussen de normale bi-metaal gatenzagen en de bi-metaal met cobalt gelegeerde exemplaren. Zoals de naam reeds aangeeft geldt voor dit type gatenzaag dat deze zich uitstekend leent om te boren in verschillende soorten metalen. Voor de standaard bi-metaal zaag geldt dat deze zich kenmerkt door een variabele vertanding. Deze heeft als voordeel dat er sprake is van een mooie zaagsnede terwijl deze mechanisch wel minder kan worden belast. Voor de cobalt gelegeerde gatenzagen geldt dat ze op hun beurt over een constante vertanding beschikken terwijl ze bovendien ook uiterst geschikt zijn om gebruikt te worden voor moeilijk te verspanen metaalsoorten zoals met name RVS.

Wanneer kiezen voor een TCT-exemplaar?

Buiten de gatenzaag metaal in verschillende uitvoeringen is het tevens mogelijk om over te gaan tot het aankopen van een zogenaamd TCT-exemplaar. Voor een dergelijke gatenzaag geldt dat deze het mogelijk maakt om gaten te boren in zeer veel verschillende soorten materialen. Ze kan dan ook specifiek worden ingezet om te boren in materialen zoals bijvoorbeeld:

 • Hout;
 • Gips;
 • Gasbeton;
 • Zachte steensoorten;
 • Wandtegels.

Houdt er bij het aankopen van een TCT gatenzaag rekening mee dat er ook verschillende toebehoren voor terug te vinden zijn in het aanbod hier bij Batterijenstunter.be. Het gaat hierbij dan meer bepaald om houders en om centreerboren.

Voor de TCT gatenzagen geldt dat ze zich kenmerken door een hardmetalen vertanding. Deze staat erom bekend in de praktijk heel wat langer scherp te blijven in vergelijking met een gewone vertanding. Voor dit type van gatenzaag geldt dat deze dan misschien in aankoop wel vrij duur mag zijn, u krijgt er een ronduit uitstekende levensduur voor in de plaats.

Wat dient u verder nog te weten over de vertanding van een gatzaag?

Zoals de informatie u eerder op deze pagina reeds heeft aangegeven kunt u er in de praktijk op rekenen dat een gatenzaag over verschillende soorten vertandingen kan beschikken. Het feit dat er bij elk type gatenzaag sprake is van een eigen vertanding zorgt er tevens voor dat er sprake is van zeer specifieke eigenschappen. Voor de zogenaamde bi-metaal gatenboor geldt dat deze geleverd kan worden met zowel een variabele als een vaste vertanding. Voor de variabele vertanding geldt dat ze zorgt voor een mooiere zaagsnede. Dit heeft wel als nadeel dat ze hierdoor een stuk minder stevig zijn. Zeker bij dun metaal kan deze dan ook niet worden aangeraden.

Voor de gatzaag die zich kenmerkt door een vaste vertanding geldt dat deze steviger is, maar de zaagsnede is niet zo fijn. Voor de TCT gatenzaag geldt dat deze niet beschikt over een vertanding over het volledige oppervlak. Afhankelijk van de diameter kan er sprake zijn van tussen de 1 en 6 carbide tanden. Bij het aankopen van een gatenboor zal u in ieder geval tot de conclusie komen dat ook rekening houden met de vertanding waarvan sprake is zeer belangrijk kan zijn.

Bestel uw gatenzaag nu hier bij Batterijenstunter.be!

Bent u van plan om gaten te boren in bepaalde materialen met als doel om bijvoorbeeld inbouwspots of inbouwdozen te kunnen voorzien? In dat geval zal u tot de conclusie komen dat de standaard boren die op de markt zijn terug te vinden daarvoor over een veel te beperkte diameter beschikken. Het aankopen van één van de gatenzagen uit ons assortiment kan dan ook een absolute aanrader zijn.

Het spreekt voor zich dat wij hier bij Batterijenstunter.be ook nog heel wat andere artikelen in ons assortiment hebben zitten die voor u interessant kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een betonboor en aan een borenset die u kunt aanschaffen. Hoe dan ook, zowel voor het aankopen van een kwalitatieve gatenzaag als voor menig aantal andere artikelen of gereedschappen bent u hier bij Batterijenstunter.be dus overduidelijk aan het juiste adres. Wanneer u op zoek bent naar een ander soort boor kunt u ook kijken bij alle boren en aanverwante artikelen die wij aanbieden.